Over Caja Cazemier

Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school ging ze er Nederlandse taal- en letterkunde studeren en stond 12 jaar voor de klas. Al meer dan 25 jaar combineert ze het schrijven met schoolbezoeken. Daarnaast is ze jongerencoach. Ze woont met haar man in Leeuwarden. Caja is moeder van drie volwassen kinderen en oma van een kleindochter.

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op. Haar eerste "boek" schreef Caja toen ze tien was.

Caja heeft vroeger wel eens gezegd dat ze later schrijfster wilde worden. Maar naast lezen en schrijven was ze vaak aan het schooltje spelen. Dus juf worden was ook een mogelijkheid. Dat is ze ook geworden, maar dan op de middelbare school omdat Caja geïnteresseerd is in jongeren.

Haar keus voor de studie Nederlandse taal- en letterkunde heeft natuurlijk weer alles te maken met haar liefde voor boeken en taal. Tijdens haar studie besteedde ze zoveel mogelijk aandacht aan jeugdboeken.

Toen dacht ze al: "Dat zou ik ook wel willen, een boek schrijven. En dat moet dan gaan over een meisje en alles wat er verandert als zij ongeveer dertien, veertien jaar oud is." Maar ze ging er pas mee aan de slag toen ze al een paar jaar voor de klas stond.

Nog steeds zoekt Caja onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, de brugklas, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, online pesten, internetverkering, je anders voelen, echtscheiding van ouders, rouwverwerking, alcohol, drugs en lachgas.

De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze hebben dan ook allemaal last van "groeipijn". Haar boeken kunnen troost bieden aan lezers die in vergelijkbare omstandigheden zitten. Daarom vindt ze herkenbaarheid in haar verhalen belangrijk. Je krijgt het gevoel dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.

Met haar boek Vamp won Caja in 2008 de Prijs van de Jonge Jury. Daarnaast zijn verschillende boeken genomineerd, o.a. #selfie. De historische boeken die zij schreef samen met Martine Letterie waren genomineerd voor de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek.

Bekijk ook de boeken van Caja